L’Ajuntament de Vilablareix impulsa la creació d’una comunitat local d’energia en el municipi

Comunitat Local Energia

L’Ajuntament de Vilablareix impulsa, amb el suport de la Diputació de Girona, la creació d’una comunitat local d’energia en el municipi. El projecte consisteix en la instal·lació de plaques solars fotovoltaiques a la coberta del pavelló municipal. Aquestes, subministraran energia elèctrica als edificis municipals i també s’obrirà a les veïnes i veïns que vulguin formar part d’aquesta comunitat energètica i que no vulguin o no puguin fer una instal·lació pròpia en els seus habitatges.

Aquest nou model energètic és una oportunitat per poder gaudir d’electricitat provinent de fonts renovables sense haver de fer la inversió de posar plaques a casa. 

 

“Formaran part del projecte d’autoconsum compartit els equipaments municipals i llars de veïns i veïnes del poble. Es prioritzaran les llars més vulnerables” ha explicat la regidora de medi ambient, Imma Vilà. Per a poder-s’hi adherir, unes bases reguladores definiran els requisits i el sistema de priorització dels habitatges participants. Caldrà formalitzar la sol·licitud dins el termini i hi haurà una taxa segons la potència assignada.

 

“Els participants a la comunitat local d’energia podran consumir energia verda, generada al poble i alhora aconseguiran un estalvi econòmic a la factura d’electricitat” diu Vilà.

 

El projecte s’ha donat a conèixer a la població aquest dimarts en una xerrada al Centre Cultural Can Gruart del municipi. Han explicat el projecte des de l’Oficina Comarcal de Transició Energètica del Gironès, impulsada per la Diputació de Girona, i Km0 Energy.

 

La inversió total en aquesta primera fase és de 48.878,05 € per una instal·lació de 58,65 kWp i està subvencionat per la Diputació de Girona amb 36.000,00 €. Aquesta primera fase permetrà la connexió d’entre 65 i 130 llars del municipi.

 

En paral·lel, l’Ajuntament està tramitant 3 projectes d’instal·lació de plaques fotovoltaiques més en cobertes d’edificis municipals que permetran ampliar la comunitat energètica amb 292,21 kWp més a través de les ajudes de subvencions de l’ICAEN, amb una inversió que ronda els 350.000 €.

 

Podeu veure el vídeo de la xerrada sencera clicant a Vilablareix Televisió