Vilablareix instal·la plaques solars a l’edifici de la Ludoteca, Biblioteca i Casal de la Gent Gran

Aquest mes de juny ha finalitzat la instal·lació d’una planta solar fotovoltaicaconnectada a xarxa en autoconsum per a l’edifici de la ludoteca, biblioteca i casal de la gent gran de Vilablareix. Aquesta instal·lació d’autoconsum tipus 1 alimentarà tant l’edifici esmentat com l’edifici de la masia de Can Gruart, que es troba al costat.

 

La planta solar fotovoltaica està formada per 43 mòduls fotovoltaics JA Solar de 330W i un inversor trifàsic SMA de 12 kW de potència nominal. Els mòduls es divideixen en 3 strings que doten la instal·lació d’una capacitat de producció de 14,2 kWp.

 

D’aquesta manera, una vegada més l’Ajuntament de Vilablareix aposta clarament per les energies renovables. Així ho diu el regidor d’infraestructures, Pau Rovira: “Apostem per les energies renovables i així ho hem fet recentment amb la instal·lació d’una caldera de biomassa amb suport de plaques solars tèrmiques al pavelló, aprofitant que s’havia de canviar la calder ade gas natural i que ha suposat un estalvi econòmic superior al 50%. O també amb el projecte per renovar totalment les lluminàries dels carrers del municipi que s’executarà properament i que també s’esperen estalvis del voltant del 50%. Ara, i d’acord els compromisos adquirits en el pacte d’alcaldes, ens falta executar projectes d’instal·lació de plaques fotovoltaiques. Amb la recent modificació del reglament que regula l’autoconsum ens ha facilitat el poder executar aquest tipus de projectes”.

 

Segons les dades de l’Oficina Catalana del Canvi Climàtic, aquesta nova instal·lació comportarà un estalvi d’emissions de 7,90 tones de CO2/any

 

Pel que fa a l’estalvi en el consum d’electricitat aquests dies és del 30%. “Ja des del primer dia estem estalviant un 30% gràcies a l’autoconsum’explica Rovira.I afegeix: “Aquí cal sumar-hi tots els beneficis ambientals per reducció de les emissions de CO2 i que la gent no té en compte perquè encara no tenen valor econòmic. A més, esperem que tingui un factor de crida social, és a dir, que la gent prengui consciència que no és una tecnologia de futur sinó de present i tots els avantatges que suposa. A més, tenim previst engegar un projecte per ajudar a que la gent s’instal·li plaques als seus habitatges”.

 

Es preveu posar més plaques fotovoltaiques als equipaments municipals. De fet, Roviradiu que “ja estem analitzant els equipaments de major consum i estudiant la seva viabilitat. Busquem que hi hagi un cert retorn de la inversió a mig termini, tot i que actualment hi ha moltes subvencions que la fan molt viable i uns retorns de la inversió de 4 - 5 anys”.

 

La instal·lació de les plaques ha estat finançada (un 63%) per la Diputació de Gironai és una acció inclosa al Pla d’Acció per a l’Energia Sostenible(PAES) el qual marca actuacions per a reduir les emissions de CO2 en un 20% per l’any 2020.